Poziv za učešće u Evropskoj nedelji mobilnosti

Biciklistički klub «CRVENA ZVEZDA» uz podršku i sufinansiranje Ministarstva Gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Republike Srbije od 15. do 22. septembra biće jedan od organizatora i realizatora programa Evropska nedelja mobilnosti (ENM). To je manifestacija koja ima za cilj da ukaže na štetne posledice prekomernog korišćenja automobila i na jačanje svesti o potrebi korišćenja ekološki opravdanih vidova prevoza. Manifestacija svake godine ima program i specifičnu temu. Ove godine tema je ,,IZABERI – PROMENI – KOMBINUJ“ tj promovisanje biciklizma i pešačenja u cilju zaštite ulica od preteranog broja automobila.

Cilj programa je da Srbija aktivno učestvuje u evropskim inicijativama i aktivnostima koji su usmerene ka jačanju svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja. Time doprinosimo ispunjavanju modernih evropskih standarda životnih potreba. ENM je pokrenuta od strane Evropske komisije, Direktorata za zaštitu životne sredine. U proseku svake godine u Evropi učestvuje oko 1500 a u Srbiji je do sada učešće uzelo više od 70 gradova.

Programom je planirano da se organizuju stručne radionice po školama, organizuje konkurs za najlepši crtež na temu ,,Biciklom do škole“ i organizuje rekreativna vožnja ulicama grada. Očekujemo da se u program i vožnju bicikla uključi veliki broj zaljubljenika u ovaj vid kretanja ali i veliki broj javnih ličnosti i mnoga renomirana preduzeća i organizacije. Predviđeno je da se program ove godine realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Osečini, Šidu ali i drugim gradovima koji se uključe u ovaj projekat. Predlažemo da se i Vi i Vaša lokalna samouprava uključite u ovaj značajan Evropski projekat prijavom preko zvaničnog saita www.mobilityweek.eu. Prijavom i potpisivanjem Povelje zvanično se uključujete u akciju i dobijate svu neophodnu dokumentaciju i informacije.

BK Crvena zvezda de zajedno sa lokalnim odgovarajućim organizacijama pružiti svu tehničku i stručnu pomoć opštinama i gradovima kako bi prihvatili inicijativu i kvalitetno sporoveli aktivnosti prema preporukama EU.

Aktivnosti Evropske nedelje mobilnosti pratiće veliki broj medija koji de redovno obaveštavati o realizaciji projekta.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.