Evropska nedelja mobilnosti – PANČEVO

NAGRADA ZA NAJBOLjI CRTEŽ – BICIKL!

Pančevo se i ove godine priključilo obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti (16. do 22. septembara 2015.) koja je na međunarodnom nivou pokrenuta pre četrnaest godina, a u cilju smanjenja sve intenzivnijeg zagađenja gradova i naseljenih mesta izazvanog  emisijom štetnih gasova usled izrazitog povećanja automobilskog saobraćaja. Ovu inicijativu u Srbiji podržava Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a realizator ovogodišnjih planiranih programa je Biciklistički klub ”Crvena zvezda” iz Beograda, na čelu sa direktorom Petrom Rokvićem

Manifestacija svake godine ima određeni program i specifičnu temu. Ovogodišnja tema je ,,IZABERI – PROMENI – KOMBINUJ“ tj. promovisanje biciklizma i pešačenja u cilju zaštite ulica od preteranog broja automobila. Otuda su predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, Turističke organizacije Pančeva i Kancelarije za mlade pri Gradskoj upravi grada Pančeva, ovogodišnje aktivnosti usmerili na edukaciju, afirmaciju i zaštitu bicikla kao najpogodnijeg prevoznog sredstva u našem gradu.

Tako je u ponedeljak, 21. septembra organizovana dodela poklona pobednicima dečjeg likovnog konkursa na temu ”Biciklom do škole”. Autori crteža, koji su u Holu Gradske uprave bili iloženi sedam dana, učenici su nižih razreda osnovnih škola koje su na kraju prethodne školske godine pobedile u akciji ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”: OŠ ”Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, OŠ ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva i OŠ ”Isidora Sekulić” iz Pančeva. Nagrade za najbolje crteže obezbedili su Biciklistički klub ”Crvena zvezda” iz Beograda (bicikl, kacige, zvonca, rukavice), Turistička organizacija Pančeva (slagalica sa motivm Pančeva) i Sekretarijat za zaštitu životne sredine (dečja edukativna izdanja iz oblasti zaštite životne sredine).

”Evropska nedelja mobilnosti” je bila i prilika za afirmaciju ideje o besplatnoj elektronskoj registraciji bicikala u Pančevu i okolnim naseljenim mestima na čijoj realizaciji će se raditi nakon konsutacije sa drugim kompetentnim organima.

Imajući u vidu kontinuitet u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti kao i mnogobrojne dosadašnje akcije i projekte kojim je naš grad potvrdio svoju društvenu odgovornost u cilju očuvanja životne sredine i afirmacije alternativnih vidova prevoza i mobilnosti, ideja je takođe, da Pančevo sledeće godine ozvaniči svoju kandidaturu za Evropski grad mobilnosti.

KACIGA JE NAJVAŽNIJA

Žiri se rukovodio ne samo lepotom dečjeg crteža, slobodom njihove ruke, njihovom raskošnom maštom, već i edukativnošću, odnosno snagom poruke koju crteži šalju onima koji ih posmatraju. Cilj je, stav je žirija, da cela akcija bude i poučna, tako da su prve tri nagrade dobili crteži koja su bila ne samo likovno dobro odrađena, već su nacrtani biciklisti koji idu do škole (tema je “Biciklom do škole”) imajli – zaštitne kacigice.
Uz ova tri, žiri je doneo odluku da pohvali još dva crteža koja imaju izrazito bogatu i snažnu likovnu “priču”.

Prva nagrada (bicikl i slagalica sa motivom grada Pančeva) je dodeljena Dijani Poposki, učenici četvrtog  razreda OŠ Žarko Zrenjanin iz Kačareva), a drugu i treću nagradu (kacige, rukavice, zvonce i edukativna dečja izdanja) dodeljene su Anđeli Kosić i Bojani Todorović, učenicama četvrtog razreda OŠ ”Isidora Sekulić” iz Pančeva.

Pohvale su, uz rukavice i zvonca, dodeljene Aleksi Mudriću, učeniku trećeg razreda kačarevačke OŠ ”Žarko Zrenjanin” i Anđeli Milošević, učenici četvrtog razreda OŠ ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva.